Ürün Ara

Ürünün adını veya barkodunu yazın Hızlı bulun

Detaylı Ara

0
MENÜ

Bebek alt temizliği ve Banyo yapımı

Bebek Alt Temizliği

  • Tüm alt temizliği sırasında kullanacağınız  malzemelerin  bir elinizi bebeğin üzerinden çekmeden mutlaka öteki  elinizin uzanacağı yakınlıkta olması için önceden hazırlayın.
  • Bebeğinizi çok sıcak olmayan ve hava akımı almayan ,düşmeyeceği bir yere, bir örtünün üzerine yatırın.
  • Bezin yan tarafındaki cırcırtlı bantları sökün ,kendinizden emin bir şekilde ama bebeğin de ayaklarını acıtacak kadar sıkmadan sol elinizle bebeğin iki ayağını kavrayıp ayaklarını yukarı kaldırın.Sağ elinizle bebeğin alt bezini , yukardan aşağı doğru kaydırarak alın, ve bebeğin poposunun altına doğru katlayın, böylece poposuna bulaşmış olan katı dışkıların çoğu beze gelecektir ve siz popoyu temizlerken eski bez örtünün kirlenmesine biraz engel olabilecektir...
  • Bebeklerin çoğu, özellikle erkek bebekler bez açıldığında hissettikleri serinlikle çiş yapmaya meyillidirler, bunun için ya bezi gevşetip biraz bekleyin çişi gelmişse eski beze yapsın ya da yakınınızda bulunduracağınız bir peçeteyi, siz altını temizleyene kadar olası etrafı ıslatmalara karşı pipisinin üstüne koyabilirsiniz.
  • Temizliği her zaman önden arkaya, yani bebek yatarken yukardan aşağıya doğru yapın , karın hizasından popoya doğru yapılan temizlik özellikle kız bebeklerin idrar yolları sağlığı için dışkının  idrar yollarına bulaşmaması amacıyla önerilmektedir. Erkek bebekler içinse önce anüs çevresini, sonra pipisini çekmeden yavaşça kaldırarak pipisinin altını ve hayaların etrafını  en son da pipisini yukardan aşağı doğru temizleyin.

  • Temizlik için bebeklerin hassas cildine uygun ıslak temizleme mendilleri veya popoda pişik varsa kaynatılıp soğutulmuş suya batırarak ıslatacağınız , annelerin meme başları için de kullanılan , eczanelerde satılan, hazır kesilmiş gazlı bezlerden faydalanabilirsiniz. Pişik ciddi boyutlara erişmişse mutlaka doktoruyla görüşüp ona göre hareket ediniz.
  • Popoyu temizledikten sonra  bacak aralarında ve bacaklarda oluşmuş kıvrımların arasını bir başka mendille/bezle  nazikçe temizleyiniz.Bu temizliği de yaptıktan sonra bebeğin altından eski bezi alıp yeni kuru bezi yerleştirebilirsiniz.
  • Bez seçiminizde bebeğin ayından ziyade kilosuna uygun ve bacaklarının rahat hareket edebileceği bezleri tercih ediniz.Bezi yerleştirdikten sonra kuru bir yumuşak havluyla hafif dokunuşlarla-sürtmeden- bebeğin silinen bölgelerini özellikle kıvrımları kurulayınız ve pişik önleyici kremi sürünüz.
  • Ortam sıcaklığı ve vaktiniz müsaitse bebeğin altını temizledikten sonra bezi kapamadan evvel bir dakika kadar açık tutmanız hem bebeğinizin hoşuna gidecektir  hem de altının tam kuruduğundan emin olabilirsiniz.
  • Bezi kapatırken erkek bebeklerin pipisini aşağı doğru yönlendirmek göbek hizasına  kadar ulaşabilecek  ıslaklıkları engelleyebilir.
  • Bezin belini çok sıkmayınız , çok gevşek de olmasın mesela sizin iki parmağınız bebeğin bezi ile göbeği arasına rahatça girebiliyorsa bu sıkılık yeterlidir.

    Bebek banyosu

    Bebeğinizin temizliği ve rahatlığı için özellikle yeni doğan döneminde her gün banyo yapmaya ihtiyacı vardır. Bebeğin vücut temizliğinde su ve hassas sabun - şampuan  kullanımı önemlidir: su hem cilt için önemli bir nemlendirici ve etkin bir temizleme aracı hem de bebek için rahatlatıcı bir ortamdır.

    Küçük bebekler baş bölgelerinden çok terledikleri için temizlenmezlerse baş bölgelerinde konak denilen sert-beyaz pullanmalar görülebilir,konak oluşmuşsa bebeğinizin başında akşamdan başına biraz saf badem yağı sürün , gece uykusunda konaklar yumuşayacağı için  sabah banyo yaptırırken konakları temizlenecektir.

    Banyo zamanı olarak sabah veya akşam farketmez bunun için her ikinizin de rahat edebileceği bir vakit aralığı yeterlidir. Fakat karnı tok olan  bir bebek banyodan daha fazla zevk alabilir.

    • Bebeğin banyosunu  çok sıcak olmayan(22-23 derece yeterlidir) ve hava akımı almayan bir yerde yapmak üzere hazırlayın.Banyo suyu sıcaklığı için isterseniz küvetin içine konan banyo termometrelerinden edinebilir suyu 35-37 derece arasında ayarlayabilirsiniz veya eski usul dirseğinizi suya sokarak suyun ılıklığını kontrol edebilirsiniz, suyu elle kontrol etmek yanıltıcı olabilir, dirsek bölgesi sıcağa daha hassastır.Bebeğin üstündeki şampuan ve sabunları akıtırken kullanacağınız temiz suyu ve banyo tasını da yakınınızda bulundurun ve sıcaklığını ayarlayın. Bebeğin küvetinde file olması sizi biraz da olsa banyo esnasında rahatlatacaktır.
    • Banyo malzemeleriniz mutlaka elinizin altında olsun, bebek sabunu, göz yakmayan bir şampuan, bebe yağı  mutlaka olması gerekenlerdendir ; bebeği hiç bir zaman –fileli bile olsa küveti- banyo esnasında yalnız bırakmayın.
    • Banyo sonrasında giydireceğiniz temiz kıyafetleri ve alt bezi malzemelerini de banyo öncesinde hazırlayın.
    • Tüm banyo süresinin bebeğin üşümemesi için beş dakika sürmesi gerektiğini unutmayın ama çabuk yıkamak  için panik de olmayın.Sizin tedirginliğinizi bebeğiniz de hissedecektir.Oysa banyo : bebeğin gevşediği ve suda sizin ona rahatça masaj yapabileceğiniz güzel bir ortamdır.
    • Bebeğinizi soyun, altı kirlenmişse katı dışkıları ve krem kalıntılarını temizleyin.
    • Bir elinizi boynunun arkasından geçirerek öteki omzuna doğru uzatın,öteki elinizi bacaklarının arasından geçirerek poposunu tutun, kollarınızda kucaklayarak suya ilk önce ayaklarını sokun, ilk başta bebek irkilebilir , siz sakin bir sesle bebeğinize konuşarak yavaşça suya sokun, bu aşamada bebe küveti fileleri özellikle ilk defa bebek yıkayanlar için oldukça yardımcı olacaktır.
    • Bebeğinizi yıkamakta ustalaşmadığınızı düşünüyorsanız küveti çok suyla doldurmayın , böylece bebeği daha rahat kavrayabilirsiniz. Bebek ıslak, kaygan  ve küçücük görünebilir ama korktuğunuz kadar kırılgan değildir, bebeği çok sıkmadan güvenle tutun.
    • Bebeğin yüzünü temiz suyla yıkayın, başını ıslatın.Çoğu bebek yüzünün ıslanmasından hoşlanmaz homurdanmalara hazır olun.
      Avucunuza az miktarda şampuan alın , saç ve vücut şampuanı birarada ürünler kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.Yavaşça bebeğin başını ve saçlarını nazikçe masaj yaparak köpürtün, köpükle kulak arkasını,boynu ve enseyi daha sonra  elleri ,kolları ve kol altlarını yıkayarak göbeğe doğru inin, bebeği hafifçe kolunuzda yan çevirip sırtını da köpürtün, tekrar düz yatırıp  bacak aralarını ve popoyu yıkadıktan sonra ayakları yıkayın. Bacaklardaki kıvrımları ve ayak parmaklarının arasını da yıkamayı unutmayın.İlk üç ay bebek cildi hassas olduğu için lif kullanmasanız iyi olur, bebek büyüdükçe vücudunu yıkamak için  yumuşak lifler ve doğal süngerler kullanabilirsiniz.
    • Erkek bebeklerde bacak aralarını yıkarken sünnet derisini biraz geri çekin içine biraz su girsin  , suyla temizleyin; böylece krem veya idrar kalıntıları sünnet derisi arasında kalıp enfeksiyona sebep olamayacaklardır . Temiz suyla bebeği durulayın ve bir eliniz ensesinden sırtına doğru uzanırken  diğer eliniz bacak arasından popoyu kavramış olarak tutup sudan çıkartın ve  havluya sarın,kucağınızda sarmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız banyo küvetine yakın bir yere havluyu önceden serip bebeğinizi oraya yatırarak da kurulayabilirsiniz: İki banyo havlusu kullanmayı öngörün; Birinci havluyu sudan çıkartınca hemen sarın, o ilk ıslaklığını alınca siz kıvrımları ve başını kurularken üşümemesi için birinci havluyu çıkartıp hemen  kuru ikinci havluya bebeğinizi sarın ve vucüttaki kıvrımları kurulayın. Bebek tüm banyo esnasında huzursuzca kıpırdanabilir , hatta ağlayabilir ama çoğu bebek sakin bir ortamda banyo yapmanın zevkine çok çabuk alışır , ne de olsa doğmadan evvel de suyun içinde yaşadılar; tüm banyo esnasında bebeğinizle konuşarak , biraz büyüdüğünde ise oyunlar oynayarak banyo zamanından siz de keyif alın.
    • Göbek bağı henüz düşmemişse hemşirenin gösterdiği şekilde bakımını yapın , kısa sürede göbek kuruyacaktır
    • Yeni doğan döneminde bebeğinizin banyo sonrası cilt neminin dengelenmesi için saf nemlendiricilere ihtiyacı vardır: bebe yağı kullanın ,bebe yağlarını banyo sonrası bebeğinizin tüm vucuduna hafif masajla sürün,üstü üşümesin diye body veya zıbınını giydirdikten sonra da poposuna pişik önleyici kremini sürüp bezini bağlayıp tüm  kıyafetlerini giydirin .
    • Kulaklarına hiç bir zaman pamuklu çubuk sokmayın, hafifçe serum fizyolojikle ıslatılmış bir gazlı bezle bastırmadan dıştan yapılan bir temizlik bebek kulağı için yeterlidir.
    • Burnuna da hiç bir zaman pamuklu çubuk sokmayın, gene gazlı bezi üçgen şeklinde katlayarak  dıştan silip veya özel burun temizleme aparatları kullanarak bebeğin burundan nefes almasına engel bir kalıntı bırakmayın.
    • Gözlerini temizlemek için serum fizyolojikle ıslatılmış gazlı bezle gözün iç kıyısından dış kıyısına doğru göz altlarından silin, her göz için ayrı gazlı bez kullanın.
    • Saçlarını taramak istiyorsanız bunun için özel ucu korumalı bebe tarakları kullanın .
    • İkinci haftadan itibaren bebeğin tırnakları uzamaya başlar, yüzünü çizmesini engellemek için küçük penye eldiven kullanabilirsiniz , tırnaklarını kesmek için de gene özel bebek tırnak makasları edinin, tırnakları parmak hizasında kıyıları düz olarak kesin, yuvarlatılmış kıyılar tırnak uzadığında ete batabilir .(Bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanıyorsanız  bir de o uyurken onu fazla sarsmadan tırnaklarını kesmeyi deneyin, bu sefer başaracaksınız...)

    Kolay Gelsin...

    © 2006 Bu yazının kullanılması izin dahilindedir.

    Giriş Yapın

    Giriş

    Şifremi unuttum?

    Üye değil misiniz?

    İsterseniz üye olmadan da alışveriş yapabilirsiniz. Ama üye olmak birkaç saniyenizi almaz. Bunun yanında Facebook hesabınız varsa tek tıkla anında üye olabilirsiniz.

    Kozmetikcim’e üye olun

    Menü
    Kapat

    Sepetim